Dry Needling – Holystaete – Vlaardingen

Holystaete

Header afbeelding

Dry Needling

Wat is dry needling?
In ons lijf ontstaan er myofasciale triggerpoints of in de volksmond spierknopen genoemd. Dit is een verkrampte plek in de spier die soms uitstraling kan geven naar anderen delen van uw lichaam. Door middel van dry needling wordt de triggerpoint (met een speciale dichte gesteriliseerde naald) aangeprikt.  De naald inbrengen voelt u nauwelijks totdat de naald op het pijnpunt komt. U kunt dan een zware/lome/kramperige sensatie voelen en de spier kan soms kort samen krampen. Dit is wanneer de naald eruit gaat ook weer voorbij. Uw ledemaat kan wel wat zwaarder aanvoelen.

Voor wie?
Indien u last heeft van een doffe/diepe/zware/zeurende pijn die mogelijk uitstraalt naar een ander delen van uw lichaam, maar niet afkomstig is vanuit het gewricht of een zenuw. Elke spier heeft zijn eigen pijn patroon. Naar aanleiding van uw omschrijving weet uw fysiotherapeut of de spierknoop mogelijk de (mede)veroorzaker is van uw pijn. Echter ontstaan actieve spierknopen niet zonder reden. De meest voorkomende oorzaken zijn stress, overbelasting, een langdurige of andere houding, acuut trauma of/en een unhappy triad (d.w.z. dat dit ‘bijkomende‘ pijnen zijn, maar de oorzaak ergens anders ligt). Het is dus voor u zelf wel van belang om de oorzaak te achter halen en hier aan te werken door bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen. (Lisi A., 2015)

Wat gebeurt er?
De actieve myofasciale triggerpoints geven veel pijnsignalen door aan het ruggenmerg. Dit gaat door naar uw hersenen en u neemt de pijn waar. Door de naald te prikken op de plek van de actieve triggerpoint wordt de spiercel die dit veroorzaakt ‘kapot geprikt‘ en ontstaat er neuromodulatie. Dit is een tijdelijke overprikkeling welke door wordt gegeven naar het ruggenmerg. Uw pijnklacht kan tijdens de behandeling wat verhogen. Er treedt hierna een reflex op dat zorgt voor een hogere pijndrempel en ontspanning van de spier. (Westrick, 2012) (Shah)

Na de behandeling 
U krijgt oefeningen mee en adviezen om de verbeterde situatie te behouden.

 

Bronnen
Dommerholt. (2011). Dry needling – peripheral and central considerations. Journal of Manual & Manipulative Therapie , pp. 223-227. Gale Encyclopediae of Medicine. (2019, April 27). Acupuncture . Lisi A., B. (2015). Deconstructing chronic low back pain in the older adult – step by step evidence and expert- based recommendations for evaluation and treatmant. Pain Medicine , 1-8. Shah, J. (sd). New frotiers in the matrix of neur-musculoskeletal pain integrating pain mechanisms with objective physical findings and needlign strategies. Rehabilitation Medicine Department . Westrick, R. (2012, juni). Evaluation and treatment of musculoskeletal chest wall pain